Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ζημιά στον τουρισμό από τις all inclusive διακοπές.

Μπορεί το 2016 να αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με τα στοιχεία για τις αφίξεις να σημειώνουν διψήφια άνοδο, ωστόσο η θετική αυτή προοπτική δεν δείχνει να μεταφράζεται απαραίτητα σε κέρδη για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ρητό ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση στην περίπτωση των all inclusive ξενοδοχείων τα οποία κυριολεκτικά «καταπίνουν» τις πιθανές δαπάνες που θα έκαναν οι τουρίστες εκτός του καταλύματος.
Με πακέτα που ξεκινούν από 400 ευρώ για μια εβδομάδα και κατανάλωση απεριόριστου φαγητού και ποτών, ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας προσελκύουν κυρίως ξένους τουρίστες μειώνοντας τις πιθανότητες να κυκλοφορήσει το χρήμα στην υπόλοιπη αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν νησιά όπως είναι η Κως, η Ρόδος, η Κρήτη ή η Κέρκυρα τα οποία παραδοσιακά προσφέρουν πακέτα all inclusive.
Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των all inclusive διακοπών στην Ελλάδα παίζουν οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι διαμηνύουν ότι αν στη χώρα «κοπούν τα all inclusive» θα στραφούν σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου των Βρετανικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, στην οποία αναφέρεται ότι πιθανή πολιτική κατά των all inclusive θα μπορούσε να ωθήσει τα τουριστικά γραφεία σε άλλες χώρες.

Στο ίδιο πνεύμα και ένας  εκπρόσωπος του Συλλόγου δήλωσε στην Daily Mail: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις οποιοδήποτε περιορισμών. Οι all inclusive διακοπές τυγχάνουν ολοένα και περισσότερης δημοφιλίας, και κυρίως στην οικογενειακή αγορά. Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν καλά ότι μπορεί να ριψοκινδυνεύσουν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της πίτας της αγοράς του τουρισμού από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος».
Οι τουριστικές επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά όμως βλέπουν κάθε χρόνο τον τζίρο τους να πέφτει καθώς η «πίτα είναι μοιρασμένη σε μεγάλα κομμάτια που μοιράζονται οι λίγοι».
«Πριν από λίγα χρόνια οι πελάτες περίμεναν σε ουρές για να αδειάσει κάποιο τραπέζι στο εστιατόριό μας. Τώρα δουλεύουμε μεν με μια στάνταρ πελατεία αλλά η δουλειά έχει πέσει πάρα πολύ. Τα all inclusive ξενοδοχεία τα οποία είναι πλέον κάθε κατηγορίας μας έχουν κάνει μεγάλη ζημιά καθώς οι τουρίστες καταναλώνουν όλα τα γεύματα και τα ποτά εντός του ξενοδοχείου. Επομένως , έξω θα πληρώσουν το πολύ για ένα ποτό ή έναν καφέ», αναφέρει σερβιτόρος του εστιατορίου Rustico στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Εξίσου ζημιογόνα είναι η κατάσταση και στα εμπορικά καταστήματα. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν και καταστήματα με είδη δώρων, κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού. Επομένως έχει μειωθεί και η δαπάνη των τουριστών σε αυτό το κομμάτι», αναφέρει ιδιοκτήτρια καταστήματος με έργα τέχνης στο κέντρο της παλιάς πόλης.
Οι καφετέριες και τα beach bars δείχνουν να βγαίνουν πιο «αλώβητα» από το κύμα των all inclusive διακοπών. Όπως αναφέρει εργαζόμενος στο beach bar Ronda στην παραλία της πόλης, «δουλεύουμε κυρίως με Έλληνες, οι οποίοι δεν επιλέγουν πακέτα all inclusive. Δεν μπορούμε τόσο να βασιστούμε στον ξένο τουρισμό γιατί εντός του ξενοδοχείου έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστη ποσότητα αλκοολούχων ποτών τα οποία πολλές φορές μπορεί να είναι αμφιβόλου ποιότητας αλλά δεν ξέρω αν αυτό ενδιαφέρει τελικά τους τουρίστες».


Πηγή: insider.gr

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

"Political Games" και στις κερκίδες του Euro...

ΠΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ.



Οι οπαδοί της Αλβανίας λίγο πριν από τη σέντρα του ματς της Εθνικής ομάδας της πατρίδας τους με την Ελβετία σήκωσαν ένα προκλητικό πανό στα αγγλικά στην εξέδρα του "Φελίξ-Ντελελί".
Το πανό των Αλβανών είχε πολιτικό περιεχόμενο και όχι αθλητικό και ανέφερε «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα».
Το εν λόγω πανό είναι ξεκάθαρα αντίθετο με τις επιταγές της UEFA που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει μηνύματα πολιτικού περιεχομένου στα γήπεδα. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς πέρασε μέσα στο γήπεδο αυτό το πανό!
Λίγο μετά την έναρξη του αγώνα το πανό κατέβηκε, πιθανότατα γιατί εντοπίστηκε από τους ανθρώπους της UEFA, η οποία δεν αποκλείεται να αντιδράσει όπως και η Ελλάδα.
Μάλιστα, μπροστά από τη φωτογραφία φαίνονται Ελβετοί οπαδοί, αλλά πίσω τους ακριβώς είναι σκόρπιοι Αλβανοί.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η ΕΥΤΥΧΊΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑ


ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK


Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης τεστάρει μία νέα δυνατότητα στις δημοσιεύσεις που ίσως μας βγάλει από τη δύσκολη θέση αναφορικά με το τι δημοσιεύουμε στο timeline μας.

Δοκιμάζει πολλά το τελευταίο διάστημα η ομάδα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κόλπα και μικρο-καινοτομίες, που θα κρατήσουν εντός δικτύου τους χρήστες και κυρίως θα τους δώσουν δυνατότητες σε κενά σημεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που μέχρι χθες ίσως και να αγκύλωναν την επικοινωνία τους ή τη διάθεσή τους να εκφραστούν. Μία αλλαγή που δοκιμάζεται αυτές τις μέρες σε μερίδα των χρηστών του Facebook είναι η δυνατότητα να κοινοποιούν περιεχόμενο που φαίνεται μόνο στο Newsfeed και όχι στο Timeline τους. Τι σημαίνει αυτό; Ως γνωστόν μέχρι σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να δημοσιεύουμε σκέψεις, φωτογραφίες και απόψεις, οι οποίες αναλόγως με τις ρυθμίσεις του προσωπικού μας απορρήτου εμφανίζονται στην κύρια σελίδα μας, στους φίλους που θέλαμε να φτάσει αυτό που ποστάραμε, κάποτε και στο feed του Facebook, τις ενημερώσεις, δηλαδή, που χτυπούσαν κάθε φορά που προχωρούσαμε σε μία δημοσίευση. Και φυσικά στις μηχανές αναζήτησης.

Πλέον και με όσα δοκιμάζει στην παρούσα φάση το δίκτυο, θα μπορούμε να δημοσιεύουμε περιεχόμενο, το οποίο θα εμφανίζεται μόνο στο Newsfeed και κυρίως όχι στο timeline μας, εφ' όσον το επιλέξουμε. Και σε τι εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή; Στο να μπορεί κάποιος αν το επιθυμεί, να κρύψει κάποιο ποστάρισμα από το δικό του timeline, αλλά η ίδια αυτή δημοσίευση να εμφανίζεται στο feed. Συγκεκριμένα, το σκεπτικό είναι στο menu του Facebook και στην ήδη υπάρχουσα ενότητα "your posts", να δίνεται και η επιλογή εμφάνισης της ανάρτησης μόνο στο newsfeed, αλλά όχι στο αρχείο δημοσιεύσεων του timeline. Eμείς θα μπορούμε πάντα να έχουμε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις μας από το "Your Posts", όχι όμως και οι άλλοι. Το σκεπτικό της αλλαγής βασίζεται σε δύο ανάγκες των χρηστών: η πρώτη είναι η ανάγκη της έκφρασης που πολύ συχνά καταπιέζεται από την κριτική. Με τη νέα δυνατότητα, μπορεί κάποιος να ποστάρει κάτι που του φαίνεται σωστό τη δεδομένη στιγμή που το γράφει, αλλά δεν χρειάζεται να απολογηθεί σβήνοντας το δημοσίευμα μετά (σ.σ.: μεταξύ μας, αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό). Η δεύτερη ανάγκη αφορά την ιδιωτικότητα και το ψαχούλεμα που εδώ και χρόνια επιτρέπει το δίκτυο στο προφίλ των χρηστών. Οπότε μπορεί κάποιος να ανεβάζει σκέψεις, τραγούδια, φωτογραφίες και ό,τι άλλο, χωρίς να τρέμει ότι θα ρίξει μια ματιά στον λογαριασμό του το μελλοντικό αφεντικό του. Ακριβώς, όμως, επειδή ακόμη δεν έχουν φιλτραριστεί οι προεκτάσεις μίας τέτοιας δομικής αλλαγής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι επικεφαλής του προχωρούν σε δοκιμές μεταξύ χρηστών, παρακολουθώντας και το feedback, τις αντιδράσεις, δηλαδή, αλλά και τα σχόλια που γίνονται για το νέο βήμα.

 Πηγή: www.lifo.gr

ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Αυτοί είναι οι 40 κορυφαίοι Ελληνες εφοπλιστές (λίστα)

Τους 40 μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές παρουσιάζει ο βρετανικός ναυλομεσιτικός οίκος Clarkson’s. Οι 40 είναι αυτοί που ελέγχουν ένα στόλο με συνολική μεταφορική ικανότητα 230,5 εκατ. dwt.


Πρώτος στη  κατηγορία, με βάση πάντα τους dwt, ο όμιλος Αγγελικούση με έναν στόλο 137 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 26,02 εκατ. dwt. Ο στόλος του ομίλου αποτελείται από 50 bulk currier που τα διαχειρίζεται η Anangel maritime, από 30 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) που τα διαχειρίζονται οι maran gas τα 21 και η καταριανή ναυτιλιακή εταιρεία Nakilat τα 9 και 57 δεξαμενόπλοια που τα διαχειρίζεται η Maran Tankers.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο όμιλος του Γιώργου Οικονόμου με 115 πλοία μεταφορικής ικανότητας 14,79 εκατ. dwt στα οποία περιλαμβάνονται και τα πλοία της εισηγμένης Dryshisps στην οποία ο κ. Οικονόμου είναι μεγαλύτερος μέτοχος. Ο στόλος του ομίλου αποτελείται από δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, LNG Carriers και LPG Carriers.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο όμιλος Navios Group της Αγγελικής Φράγκου με 146 πλοία μεταφορικής ικανότητας 14,39 εκατ. dwt. Στον όμιλό της η Navios περιλαμβάνει τις Navios Holdings στο ξηρό φορτίο, Νavios Acquisition στα δεξαμενόπλοια, Navios MLP στα containerships και ξηρού χύδην φορτίο, δύο εταιρείες με την επωνυμία Navios Europe II και Navios Europe με στόλο πλοίων ξηρού φορτίου και containerships. Επίσης περιλαμβάνει τη Navios Logistics και τη Navios Midstream με δεξαμενόπλοια VLCC. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο όμιλος του Γιώργου Προκοπίουπου περιλαμβάνει τις εταιρείες Dynacom Tankers στα δεξαμενόπλοια, Dyanagas μαζί με τη θυγατρική της Dynagas LNG Partners LP στα LNG Carriers και τη Sea Traders S.A. στο ξηρό φορτίο. Το σύνολο του στόλου αποτελείται από 112 πλοία μεταφορικής ικανότητας 13,9 εκατ. dwt.
Πέμπτος είναι ο όμιλος Τσάκου με την Tsakos Energy Navigation (TEN) και την Tsakos Shipping and Trading με έναν στόλο 90 πλοίων, μεταφορικής ικανότητας 9,27 εκατ. dwt. Στις υπόλοιπες θέσεις μέχρι τη συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας βρίσκονται οι ναυτιλιακές εταιρείες Thenamaris με 89 πλοία μεταφορικής ικανότητας 9,25 εκατ. dwt, Star Bulk Carriers με 78 πλοία, 8,63 εκατ. dwt, Minerva Marine Inc.με 65 πλοία, 7,43 εκατ. dwt, Marmaras Nav. με 50 πλοία μεταφορικής ικανότητας 7,08 εκατ. dwt και η Alpha Tankers & Frt. με 44, μεταφορικής ικανότητας 6.80 εκατ. dwt.
Ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και μάλιστα αυξάνει το μερίδιό του, όπως και τη διαφορά από τον δεύτερο. O υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος αποτελείται από 5.211 πλοία, 195,9 εκατ. gt και βρίσκεται στην πρώτη θέση, αυξάνοντας κατά 1,9% το tonnage σε σύγκριση με το τέλος του 2015. Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ακολουθεί η Ιαπωνία με 8.701 πλοία, 164,8 εκατομμύρια gt (αύξηση 0,42%) και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Κίνα με 6.709 πλοία, 131,3 εκατομμύρια gt. (αύξηση 0,61%) Τα στατιστικά των Clarkson’s αναφέρουν ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν ποσοστό 16% του παγκόσμιου tonnage, με τους Ιάπωνες να ακολουθούν με ποσοστό 13% και τους Κινέζους με 11%.
Την ίδια περίοδο (αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους) ο παγκόσμιος στόλος αποτελείται συνολικά από 91.514 πλοία, 1,2 δισεκατομμύρια gt, αυξημένος κατά 0,8% από την αρχή του χρόνου. Με όρους gt η ετήσια αύξηση του παγκόσμιου στόλου ήταν 4% τα τελευταία τρία χρόνια έναντι μέσης ετήσιας αύξησης 7% μεταξύ των ετών 2005-2012.

Αναλυτικά η λίστα με τους 40 κορυφαίους ομίλους είναι:
  1. Angelicoussis Group 137 26.027.862
  2. Cardiff Marine Inc. 115 14.799.629
  3. Navios Group 146 14.392.778
  4. Dynacom Tankers Mngt 112 13.900.022
  5. Tsakos Group 90 9.275.747
  6. Thenamaris 89 9.255.932
  7. Star Bulk Carriers 78 8.633.101
  8. Minerva Marine Inc 65 7.436.949
  9. Marmaras Nav. Ltd 50 7.087.279
  10. Alpha Tankers & Frt. 44 6.805.760
  11. Diana Shipping 62 6.575.981
  12. Eastern Med Mar 66 6.224.786
  13. Costamare Shipping 71 5.594.048
  14. Golden Union 46 5.450.696
  15. Capital Maritime 59 5.368.828
  16. Olympic Shipping & Managt 27 5.227.308
  17. Chandris Group 36 4.555.651
  18. Neda Maritime Agency 29 4.544.956
  19. New Shipping 26 4.461.577
  20. Polembros Shipping 24 4.391.616
  21. Enterprises Shipping & Trad 51 4.219.756
  22. Danaos Shpg 57 4.026.465
  23. Centrofin Mngt 26 3.840.069
  24. Embiricos Group 26 3.646.938
  25. Arcadia Shipmngt 33 3.607.767
  26. Laskaridis Shpg 65 3.516.435
  27. Safe Bulkers 39 3.497.336
  28. Marine Management 56 3.120.016
  29. Alma Maritime Ltd 33 2.980.133
  30. Enesel 18 2.888.283
  31. Moundreas, N.G. 26 2.834.565
  32. Technomar Shipping 46 2.653.041
  33. Fairsky 20 2.643.870
  34. Samos Steamship 28 2.586.356
  35. Transmed Shipping 20 2.580.403
  36. Nereus Shipping S.A 17 2.580.274
  37. Eletson Corp. 48 2.572.352
  38. GasLog 27           2.273.175
  39. LomarShipping 67            2.239.124
  40. KykladesMaritime 17      2.234.517
ΣΥΝΟΛΟ 2.092           230.551.381
πηγή: imerisia.gr

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό


Υπογράφηκε το απόγευμα της Τρίτης το μνημόνιο μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Lamda Development για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το τίμημα θα φθάσει τα 915 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία να έχει καταθέσει τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στεργίου Πιτσιόρλα και στελεχών της αναδόχου εταιρείας.
Για το μνημόνιο αναμένεται επίσημη ανακοίνωση, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, το μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό και η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες.
Στόχοι της κυβέρνησης, είναι να φέρει νωρίτερα την καταβολή του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, η επιτάχυνση επενδύσεων των 7 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται να γίνουν και η ανάληψη από τον επενδύτη του μεγαλύτερου μέρους του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Η παραχώρηση αυτή που αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα για τους δανειστές προκειμένου να εκταμιεύσουν την δόση, ύψους 7,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, η συμφωνία προβλέπει πως θα καταβληθούν νωρίτερα και οι δόσεις με τις οποίες θα αποπληρωθεί το τίμημα.
Το σχήμα υπό τη Lamda Develοpment πρόσφερε τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 577 εκατ. και 712 εκατ. ευρώ (ανάλογα με το επιτόκιο προεξόφλησης που χρησιμοποιείται), ενώ με την αναγωγή στη δεκαετία διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις.
Αρχικά προβλεπόταν πως τότε οι επενδυτές θα κατέθεταν εγγυητική επιστολή αντίστοιχη με το σύνολο του τιμήματος που πρόσφεραν, ενώ θα πλήρωναν την πρώτη δόση, ύψους 300.000.000 ευρώ. Δυόμισι χρόνια αργότερα θα καλούνταν να καταβάλουν τη δεύτερη δόση (45.000.000 ευρώ), ενώ η τελευταία δόση του τιμήματος (ύψους 220.000.000 ευρώ) επρόκειτο να καταβληθεί εννέα χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Με το MoU, η καταβολή του τιμήματος θα είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής από την αρχική συμφωνία.
Η υπογραφή του MoU και η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, που είναι επίσης προαπαιτούμενο της συμφωνίας, στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς δημοσίου που ξεκινούν από το χωροταξικό σχέδιο και φτάνουν μέχρι την αδειοδότηση για καζίνο εντός του ακινήτου που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.
Η άδεια για καζίνο θα παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο μέσω ξεχωριστού διεθνούς διαγωνισμού. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί σειρά εκκρεμοτήτων, όπως η μετεγκατάσταση κρατικών φορέων και άλλων χρηστών από την υπό αξιοποίηση έκταση.
Δεν είναι γνωστό αν το MoU ανατρέπει και άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο επενδυτής. Για παράδειγμα έχει δεσμευτεί με βάση την αρχική συμφωνία για υλοποίηση συνολικής επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (4,8 δισ. ευρώ πλέον ΦΠΑ) κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της Σύμβασης, σε τρία «κύματα» διάρκειας πέντε ετών έκαστο. Η συνολική επένδυση θα ολοκληρωθεί σε 25 χρόνια, δηλαδή θα χρειαστούν άλλα δύο «κύματα» των πέντε ετών ώστε να περατωθούν τα έργα.
Σημειώνεται πως αύριο, ύστερα από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα αύριο το πρωί 8 Ιουνίου ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με θέμα το Ελληνικό και την επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας για το Ελληνικό δήλωσε τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στη LAMDA Development, το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση και τη συμφωνία υπογραφής του MoU, θεωρούμε πως η μεγάλη ώρα για το Ελληνικό μας πλησιάζει. Ήρθε η ώρα που θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Νότιας Αθήνας αφού στα διοικητικά του όρια θα δει να γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Η ώρα της ευθύνης πλέον πλησιάζει για όλους μας».

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Εκπαιδευτικά online παιχνίδια για το καλοκαίρι (Μέρος 1ο)

   Το καλοκαίρι είναι κοντά και τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη ξεχάσει τα βιβλία τους και ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές βουτιές τους. Πού μυαλό για μάθηση και επανάληψη... Η λύση είναι εδώ. 


Η χρονιά ολοκληρώνεται και η μόνη σκέψη των μαθητών είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Παραλία, βουτιές ,ατελείωτες ώρες μπάλας και χαλάρωσης μεταξύ φίλων. 

Που η σκέψη των μικρών μαθητών για μια καλοκαιρινή επανάληψη; Για να ξεφυλλίσουν το τετράδιο γραμματικής και το τετράδιο των μαθηματικών ούτε σκέψη! Μόνο στην αναφορά τα παιδιά επιδίδονται σε μια τρεχάλα μακριά απο τους τους γονείς. 

 Ποια είναι η λύση; Πολύ απλό. Το νέο μεγάλο πάθος όλων των ηλικιών με τις νέες τεχνολογίες. Με τη σωστή χρήση τους μετατρέπονται σε ένα χρησιμότατο εργαλείο σε πολλούς τομείς. Τομέα όπως αυτόν της εκπαίδευσης. 

 Τα παιδιά λατρεύουν οτιδήποτε έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Η/Υ , tablets και κινητά. Εκεί που σπαταλούν άσκοπα πολλές άχρηστες ώρες παιχνιδιού, μπορούν με τη σωστή καθοδήγηση των γονιών να παίξει και να μάθει μέσα απο ελκυστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια. 

 Εγώ μόνο θα σας προτείνω ενδεικτικά κάποια απο αυτά, που μπορούν οι μικροί μαθητές να χρησιμοποιούν κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού και να ξοδέψουν σοφά και εποικοδομητικά στη διάρκεια των διακοπών. 


On-line εκπαιδευτικά παιχνίδια για υπολογιστές, tablet και smart phone και εκπαιδευτικό λογισμικό για μικρά παιδιά

Στην  θα βρείτε δωρεάν εκπαιδευτικό λογισμικό για μικρά παιδιά και για παιδιά με ειδικές ανάγκες.Τα εκπαιδευτικά πακέτα Ενσφηνώματα 1, 2, και 3 έχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια και διδακτικά εργαλεία για τα Μαθηματικά. Το "Κυκλοφορώ με τον Ταξάκη" είναι μια σειρά από διασκεδαστικά παιχνίδια για την κυκλοφοριακή αγωγή και το "Μαγικό Πινέλο" θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας στον υπολογιστή. Το "Τετράς" είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μέσα από το οποίο θα ταξιδέψετε στις ομορφιές της Ελλάδας μας. 


Εισαγωγή στην εφαρμογή

ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ Α-Β ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.


















ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α-Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Ακτινοβολία των κινητών.... τι συμβαίνει πραγματικά


ANDREW POLLACK / THE NEW YORK TIMES

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο; Οι περισσότερες υγειονομικές αρχές δεν το πιστεύουν αλλά μία νέα ομοσπονδιακή μελέτη ενδέχεται να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο. Η αρχική μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα αύξησε τον κίνδυνο στα αρσενικά ποντίκια να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο και την καρδιά τους. Yπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα σημεία στη μελέτη και ήδη πολλοί ειδικοί καταρρίπτουν τα συμπεράσματά της.

  •  Ποιος έκανε τη μελέτη; Είναι αξιόπιστος;

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του υπουργείου Υγείας, έναν φορέα που αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους των χημικών ουσιών.
• Πώς έγινε η μελέτη;
Tα ποντίκια ζούσαν σε ειδικούς κλωβούς, έτσι ώστε να εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας σαν αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επί εννέα ώρες καθημερινά. Η έκθεσή τους ξεκίνησε προτού γεννηθούν και εξακολούθησε μέχρις ότου έκλεισαν τα δύο χρόνια.
• Τα συμπεράσματα;
Το 2% έως 3% των αρσενικών ποντικών που εκτέθηκε στην ακτινοβολία εμφάνισε κακοήθη γλοιώματα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου. Αυτά που δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία δεν έπαθαν καρκίνο. Επίσης το 5% έως 7% των αρσενικών ποντικών που εκτέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας εμφάνισε όγκους στην καρδιά. Οι συντάκτες της έκθεσης δέχθηκαν ότι τα νεοπλάσματα οφείλονταν στην έκθεση στην ακτινοβολία.

• Τι συνέβη με τα θηλυκά ποντίκια;

Παραδόξως, τα θηλυκά ζώα δεν εμφάνισαν καρκινικούς όγκους ακριβώς όπως τα ζώα της ομάδας ελέγχου. Δεν είναι σαφές γιατί τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά στα δύο φύλα και πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν γι’ αυτό τον λόγο τη μελέτη.

• Ποια είναι τα άλλα προβλήματα της έρευνας;

Ακόμα και για τα αρσενικά ζώα oι διαφορές ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες και την ομάδα ελέγχου δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Ενα άλλο παράδοξο ήταν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έζησαν περισσότερο από τα ζώα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Επίσης, αν και ο τύπος καρκινικού όγκου που εμφανίστηκε στην καρδιά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άλλο όργανο, κάτι τέτοιο δεν καταγράφηκε. Ιδιαίτερα ασυνήθιστο είναι ότι τα ζώα της ομάδας ελέγχου δεν εμφάνισαν καθόλου όγκους. Σε προηγούμενες μελέτες κατά μέσο όρο το 2% των ποντικών της ομάδας ελέγχου εμφάνιζε γλοιώματα.
• Μπορούμε, λοιπόν, να αδιαφορήσουμε για τη μελέτη και να εξακολουθήσουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας;

Οχι ακριβώς. Οπως αναφέρουν και οι συντάκτες της μελέτης με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ασύρματες επικοινωνίες, ακόμα και μία απειροελάχιστη αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου ή άλλης νόσου εξαιτίας της έκθεσης στην ακτινοβολία, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Ο δρ Ντέιβιντ Κάρπεντερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Ολμπανι, επισημαίνει ότι η τελευταία έρευνα στηρίζει τις επιδημιολογικές έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος και ακουστικών νευρωμάτων, όγκων του ακουστικού πόρου.

• Τι βρήκαν άλλες μελέτες;

Η άποψη του δόκτορος Κάρπεντερ δεν είναι η επικρατούσα. Πολλές μελέτες επί του αντικειμένου έχουν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών κινητών τηλεφώνων. Τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Επίσης, τα ποσοστά καρκίνου του εγκεφάλου στις ΗΠΑ παραμένουν σταθερά από το 1992 παρά την αλματώδη αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Χαμός με τη νέα "ατάκα" του Αρκά!


Με τα μάτια του Αρκά!


Το τέλος ενός πραγματικού Θρύλου

Πένθος στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι απεβίωσε στα 74 του μετά από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. 


Ένας εμβληματικός αθλητής, που αποτέλεσε συνώνυμο της πυγμαχίας, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας και πέρασε μια για πάντα στον κόσμο των θρύλων. Ο λόγος για τον Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος τα ξημερώματα απεβίωσε, σε ηλικία 74 ετών, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, σε νοσοκομείο του Φίνιξ.

Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη εδώ και χρόνια, καθώς ο θρυλικός μποξέρ είχε να αντιμετωπίσει και το Πάρκινσον. Και ο συγκεκριμένος αντίπαλος αποδείχτηκε τελικά ο μόνος που δεν μπορούσε να νικήσει.

Η κηδεία του αποκαλούμενου και κορυφαίου πυγμάχου όλων των εποχών θα γίνει στη γενέτειρά του, το Λούιβιλ του Κεντάκι.

Ο Άλι, που γεννήθηκε ως… Κάσιους Μαρσέλους Κλέι προτού μετονομαστεί επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Το 1964 πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και συνολικά αναδείχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις. Συνολικά ήταν πρωταθλητής από το 1964 μέχρι το 1967, από το 1974 μέχρι το 1978 και από το 1978 μέχρι το 1979.


Το 1981 αποσύρθηκε έχοντας κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, , με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις, ενώ στις πέντε ήττες του οι τέσσερις ήταν από τεχνικές αποφάσεις και η μία από εγκατάλειψη. Tο Sports Illustrated και το BBC τον ανέδειξαν αθλητή του αιώνα. «Θέλω να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που δεν πούλησε ποτέ τους δικούς του. Αν όχι, απλώς σαν έναν καλό πυγμάχο», έλεγε ο ίδιος, που πέρα από τις σπουδαίες επιδόσεις του στα ρινγκ είχε και τεράστια κοινωνική δράση και επιρροή με το λόγο του.

Η πρώτη του επαγγελματική ήττα ήρθε από τον Τζο Φρέιζερ στον αποκαλούμενο και αγώνα του Αιώνα, στις 8 Μαρτίου του 1971, αλλά ανέκτησε τον τίτλο του στην περιβόητη «Μάχη της Ζούγκλας» με τον Τζορτζ Φόρμαν, στις 30 Οκτωβρίου του 1974 στην Κινσάσα του Ζαΐρ. Την 1η Οκτωβρίου του 1975 πήρε το αίμα του πίσω από τον Φρέιζερ στις Φιλιππίνες και τον αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως το «Θρίλερ της Μανίλα». Το Φλεβάρη 1978 έχασε στους πόντους τον τίτλο από τον Λέον Σπινκς, αλλά στο τέλος της ίδιας χρονιάς πήρε τη ρεβάνς του από τον ολυμπιονίκη. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε με τις ήττες από τον Λάρι Χολμς το 1980 και τον Τρέβορ Μπέρμπικ το 1981.

Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που έκανε τις δημόσιες εμφανίσεις του περιορισμένες, ο Μοχάμεντ Άλι άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ενώ κουβάλησε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο.

Ο εκλιπών έκανε τέσσερις γάμους, από τους οποίους απέκτησε επτά κόρες και δυο γιους. Η νεότερη κόρη του, η 39χρονη Λέιλα, ακολούθησε τα βήματά του (αν και ο Μοχάμεντ Άλι είχε ταχθεί δημόσια κατά της γυναικείας πυγμαχίας) και μάλιστα ήταν αήττητη με 24 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, 21 νοκ άουτ.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Θα πούμε το ψωμί... ψωμάκι.

Το ψωμί.... ψωμάκι θα πουν οι έλληνες καταναλωτές, καθώς -όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αρτοποιοί- η τιμή του αυξάνεται έως και κατά 42% και μάλιστα εντός του Ιουνίου. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας»,Έλσα Κουκουμέρια, «Με την άνοδο του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 24%, το κόστος της ενέργειας να ακριβαίνει διαρκώς, αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις, μη αντέχοντας άλλο να απορροφούμε τις ανατιμήσεις» λέει και προσθέτει: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε διατηρήσει την τιμή στο ψωμί αμετάβλητη, αλλά δυστυχώς, αν δεν προχωρήσουμε σε αυξήσεις, θα κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα τα καταστήματά μας».
Πάντως, παρά τις επικείμενες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος, το ενδεχόμενο λουκέτων δεν έχει απομακρυνθεί. «Εκτιμώ ότι πολλοί φούρνοι θα αναγκαστούν τελικά να κατεβάσουν ρολά, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, εν μέσω οικονομικής κρίσης» δηλώνει η κ. Κουκουμέρια, μιλώντας στο ΑΠΕ.
AdTech Ad
Σήμερα η τιμή του απλού ψωμιού 350 γραμμαρίων κυμαίνεται σε 0,70-0,90 λεπτά και όπως εξηγεί η πρόεδρος των αρτοποιών: «Εντός του τρέχοντος μηνός, αλυσιδωτά το κόστος του θα ανέβει στο 1 ευρώ,δηλαδή αυξήσεις από 11,% έως 42,85% 11,11%. Από το 1 ευρώ που χρεώνουμε το ψωμί, τα 60 λεπτά αφορούν τα έξοδά μας στο κράτος και με τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλύψουμε τα έξοδά μας για -μεταξύ άλλων- μισθοδοσία, προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα και να ζήσουμε».
Την τελευταία τετραετία τα λειτουργικά έξοδα ενός φούρνου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 35% και ταυτόχρονα οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 60%.
Η μεγάλη μείωση πωλήσεων στους φούρνους, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, οφείλεται στον σημαντικό περιορισμό της κίνησης ειδών ζαχαροπλαστικής κατά 70% το 2015 (συγκριτικά με το 2014), λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και στο ψωμί, κατά 45%, κυρίως ως αποτέλεσμα των υπεράριθμων σημείων πώλησης του προϊόντος στη χώρα.
«Η κίνηση στα είδη ζαχαροπλαστικής στους φούρνους βαίνει μειούμενη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα μετά την επιβολή των capital controls οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον κουλουράκια και άλλα αρτοσκευάσματα μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα» λέει.
Εκτός της αύξησης των εξόδων, οι αρτοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού. «Δυστυχώς, μόλις 10% των Ελλήνων καταναλωτών γνωρίζουν ότι το ψωμί που αγοράζουν από οπουδήποτε αλλού, εκτός του φούρνου, είναι κατεψυγμένο, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα» σημειώνει η κ. Κουκουμέρια και υπογραμμίζει: «Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ενημερώσουμε τους καταναλωτές επαρκώς, ώστε να γνωρίζουν και να επιλέγουν το προϊόν που τοποθετούν στο οικογενειακό τραπέζι».
Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, απασχολώντας 144.000 άτομα. Στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιεία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα. 
Πηγή:insider.gr

Τήλος: υβριδικό αιολικό-φωτοβολταϊκό με αποθήκευση ΑΠΕ πήρε έγκριση

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού αιολικής-ηλιακής ενέργειας με αποθήκευση ισχύος 0,4 Μεγαβάτ στην Τήλο άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

– Αιολικό πάρκο αποτελούμενο από μία (1) ανεμογεννήτρια ισχύος 0,8 Μεγαβάτ. Η διάμετρος της πτερωτής της ανεμογεννήτριας είναι 53 μέτρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του αιολικού πάρκου θα είναι 0,8 MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής 0,8 MW.
– Φωτοβολταϊκό πάρκο ονομαστική ισχύος 0,16 Μεγαβάτ, αποτελούμενο από 640 φωτοβολταϊκά πλαίσια των 250 Βατ το καθένα και οκτώ (8) αντιστροφείς τύπου SMA ισχύος 20 Κιλοβάτ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού πάρκου  θα είναι 0,16 MW και μέγιστη ισχύς παραγωγής 0,16 MW.
– Οι μονάδες ελεγχόμενης παραγωγής του σταθμού θα είναι συσσωρευτές ως ακολούθως: Δύο μπαταρίες νικελίου-χλωριούχου νατρίου με ονομαστική χωρητικότητα 1400 Κιλοβατωρών η κάθε μία. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 0,8 MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής 0,8 MW.
Ο σταθμός ανήκει στην εταιρεία EUNICE.
Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 2400 τόνους ετησίως, δηλαδή ετήσια μείωση κατά περίπου πέντε τόνους εκπομπών ανά μόνιμο κάτοικο του νησιού για διάρκεια είκοσι ετών, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το σύστημα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου TILOS το οποίο εγκρίθηκε ως πρώτο ανάμεσα σε 80 άλλα ανταγωνιστικά έργα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020. Το προτεινόμενο έργο ενώ φέρει εθνική ταυτότητα αποτελεί ταυτόχρονα πολυεθνική προσπάθεια με συμμετοχή συνολικά 15 ευρωπαϊκών εταίρων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία).
Η Eunice Laboratories, με δεδομένη τη μακρόχρονη εμπειρία της σε εφαρμογές ΑΠΕ στην Ελλάδα, συμμετέχει στο έργο ως Τεχνικός Διαχειριστής με αρμοδιότητα την δρομολόγηση της εγκατάστασης όλων των μερών του μικροδικτύου και την εξασφάλιση της λειτουργίας του. Επιπλέον, η Eunice Laboratories προσβλέπει στην μελλοντική εφαρμογή αντίστοιχων μικροδικτύων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νησιών του Αιγαίου.
πηγή: econews.gr

Ο Λαϊκιστής Τσίπρας είπε...Σηκώστε τα μανίκια, μη δίνετε σημασία στο λαϊκισμό


Ως επιτυχημένη έκρινε τη συμφωνία με τους δανειστές ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην εισήγησή του, κάλεσε τους υπουργούς να «σηκώσουν τα μανίκια» και να πιάσουν δουλειά, «αδιαφορώντας για τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όπως συνέστησε.`


O Aλέξης Τσίπρας, όχι μόνο υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν επιτυχής, αλλά ότι «αν πετύχαιναν οι προηγούμενοι όσα εμείς, όχι απλά θα μιλούσαν για succes story αλλά θα έκαναν και γιορτές στο Παναθηναϊκό στάδιο». Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε «εμείς διαχειριζόμαστε – και σωστά - με σεμνότητα τις επιτυχίες που φέρνουμε». Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου ως τώρα, περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας ότι μέχρι 10 Αυγούστου θα έχει διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο, ότι θα έρθει εκλογικός νόμος - χωρίς να προσδιορίσει το πότε - και πως θα συστήσει επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σημεία από την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο
  • Αν πετύχαιναν όσα εμείς, όχι απλά θα μιλούσαν για succes story αλλά θα έφτιαχναν κι γιορτές στο παναθηναϊκό στάδιο.
  • Αντιθέτως, εμείς διαχειριζόμαστε – και σωστά - με σεμνότητα τις επιτυχίες που φέρνουμε
  • Γιατί ο κόφτης χρέους είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουμε σε νέα εποχή σταθερότητας και ανάκαμψης
  • Η δέσμευση ότι θα έχει η χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει ανώτατο όριο 15% του ΑΕΠ δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και μειώνει καθοριστικά τις αναγκαίες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους
  • Αν είχε κερδηθεί από την αρχή της κρίσης η χώρα θα διέθετε από 18-25 δισεκατ. ετησίως για πραγματική ανάπτυξη.
  • Λένε πολλοί ότι αυτός ο κόφτης θα έχει πραγματική δράση μετά το 2018. Ο κόφτης χρέους θα αποφέρει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο και αυτό είναι πολύ θετικό. Διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις για τις πολλές επόμενες δεκαετίες.
  • Ο κόφτης χρέους επιφέρει πλεόνασμα από 2020 έως το 2060.
  • Αυτή η απόφαση, τελειώνει ουσιαστικά την υπόθεση Grexit και ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την επιτροπεία
  • Μείναμε στις κόκκινες γραμμές μας
  • Πετύχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές βάση της οποία πήραμε την λαϊκή εντολή τον Σεπτέμβριο
  • Δεν κόψαμε ούτε 1 ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε και μεγάλο μέρος επικουρικών αφού δεν δεχθήκαμε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  • προστατεύσαμε πρώτη κατοικία από «κόκκινα» δάνεια
  • Το πλαίσιο που διαμορφώσαμε δεν έχει καμία σχέση με όσα προφήτευσαν οι «κασσάνδρες» της εσχατολογίας
Για τις offshore
  • Η υπόθεση με τις offshore απέδειξε το στρατηγικό αδιέξοδο ΝΔ και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης με τις συκοφαντίες κατά της κυβέρνησης
  • Γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης. Αλλά όλα αυτά έχουν ένα όριο την πραγματικότητα. Για μια ακόμα φορά οι πομπώδεις εξαγγελίες εξάντλησαν τη χρησιμότητά τους όταν φτάσαμε στο δια ταύτα και τώρα άλλοι είναι αυτοί που τρέχουν.
  • Το έβαλαν στα πόδια και ίσως ακόμη τρέχουν για να προλάβουν τις εκκρεμότητές τους
  • Κλείνει ένας κύκλο δύσκολος, κάνουμε τον απολογισμό αλλά σημασία έχει η επόμενη ημέρα
  • Μακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει την πολιτική αντιπαράθεση στα ζητήματα ηθικής. Ομως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα ξέφωτο όπου υπάρχει διέξοδος.
  • Ανοίγεται μια προοπτική για μια νέα εποχή, την εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Σε μία χώρα που έχει χάσει το 1/4 του θετικού της πλούτου η ανάπτυξη πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Κεντρική επιδίωξη πρέπει να είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται ίσα. Για να αποδειχθούν βάσιμες οι προσδοκίες μας οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών.
  • Μπαίνουμε στην εποχή που θα ονόμαζα ως «εποχή της δίκαιης ανάπτυξης».
  • Τρεις κεντρικές προτεραιότητες πρέπει να καθορίζουν το έργο μας:
  1. Κοινωνική προστασία
  2. Αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας
  3. Δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων
  • Το πλεόνασμα 0,7% που καταγράψαμε δεν είναι μόνο αριθμοί.
  • Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όχι για παροχές αλλά για ανακούφιση
Απολογισμός έργου
  • Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφίστηκε. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα
  • Δωρεάν πρόσβαση αναφάλιστων στα δημόσια νοσοκομείο
  • Νέος νόμος για την Δημόσια Διοίκηση ενισχύει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα υπηρεσιών του Δημοσίου που πρέπει να είναι στο πλάι του πολίτη και όχι να συνιστούν εμπόδιο.
  • Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση ψηφίστηκε
  • Ο νέος νόμος για την έρευνα ψηφίστηκε και υλοποιείται
  • Η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
  • Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που ήδη έχουμε κάνει.
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε
  • Η φετινή τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι η πιο πετυχημένη με 27 εκατομμύρια επισκέπτες.
  • Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την επανένταξη των ανέργων με προγράμματα από τα οποία θα οφεληθούν 150.000 άνεργοι...
  • Ταυτόχρονα έχει τελειώσει ένας κύκλος ουσιαστικού διαλόγου για την Παιδεία. Προετοιμάζουμε μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία. 
  • Τέλος, υπάρχει η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων. 
Εκλογικός νόμος, αναθεώρηση Συντάγματος
  • Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
  • Η φύση αυτών των αναγκαίων παρεμβάσεων προϋποθέτει διαδικασία διαβούλευσης και συναινέσεις.
  • Γι' αυτό ανοίγουμε τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να κατατεθούν προτάσεις για το Σύνταγμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
  • Σας ζητώ να σηλώσετε  τα μανίκια και να αδιαφορήσετε για τις επιθέσεις κατώ από τη ζώνη.
  • Δεν μας αφορούν ούτε η λάσπη ούτε ο λαϊκισμός.
  • Πρέπει να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της.
  • Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον και μόνο στο μέλλον.  
πηγή: iefimerida.gr


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Δωρεάν εκμάθηση δεξιοτήτων στον τουρισμό από την Google.




Αξιοποιήστε το διαδίκτυο στο έπακρο


Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Grow Greek Tourism Online αλλά και τα σεμινάρια και τις συναντήσεις με τους Online Advisors σας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξετε τις ψηφιακές σας ικανότητες και να βελτιώσετε την online παρουσία της τουριστικής σας επιχείρησης, εντελώς δωρεάν.


Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στον παρκάτω σύνδεσμο.


Η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία «βράζει»





φωτογραφία (Reuters)

Βερολίνο, ΓερμανίαΑψηφώντας τους «βρυχηθμούς» Ερντογάν, και μάλιστα σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία λόγω του καίριου ρόλου της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, η γερμανική Βουλή υιοθέτησε το μεσημέρι της Πέμπτης σχεδόν ομόφωνα το ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία. Για «σοβαρό αντίκτυπο» στις διμερείς σχέσεις κάνει λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν. Ανακαλεί η Τουρκία τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, και καλεί στο ΥΠΕΞ τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να μην είναι παρούσα στην ψηφοφορία επικαλούμενη συμμετοχή της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ που μιλούσε σε συνέδριο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντινή.

Η απουσία σύσσωμων από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, το οποίο και υποστηρίζουν, έχει επικριθεί από πολιτικούς και τον Τύπο.

Ο αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστίανε Βιρτς έσπευσε να επαναλάβει την Πέμπτη ότι η Μέρκελ στηρίζει το ψήφισμα (που δεν μπορούσε να έλθει σε χειρότερη χρονική συγκυρία για την ίδια), το οποίο έφεραν από κοινού ενώπιον της Μπούντεσταγκ βουλευτές της Χριστιανοδημοκατικής Ένωσης, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατόπιν της ψηφοφορίας -εν μέσω μπαράζ οργισμένων τουρκικών δηλώσεων- ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία είναι ισχυρές. «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τη Γερμανία και την Τουρκία και ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές θέσεις σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το εύρος των σχέσεών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί μας δεσμοί, είναι πολύ σημαντικοί» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για σοβαρό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου από το Ναϊρόμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μετά την επιστροφή του πρεσβευτή της Τουρκίας η κυβέρνηση θα συζητήσει σε ποια βήματα θα προχωρήσει σε απάντηση για το ψήφισμα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ταυτόχρονα μίλησε για «ιστορικό λάθος» με την υιοθέτηση εκ μέρους της Μπούντεσταγκ «διαστρεβλωμένων και ανεδαφικών ισχυρισμών», λέγοντας ότι δεν συνάδει με το πνεύμα διμερών φιλικών σχέσεων. «Αυτό το ψήφισμα είναι κενό περιεχομένου και άκυρο για την Τουρκία» τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατακεραύνωνε τη Γερμανία λέγοντας ότι «ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις» δεν μπορούν να κρύψουν το μαύρο παρελθόν μίας χώρας. «Ο τρόπος για να κλείσετε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας σας δεν είναι να αμαυρώσετε την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε επίσης για «ιστορικό λάθος» αναφέροντας από πλευράς του ότι «το ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» είναι υπεύθυνο για την «λανθασμένη» γερμανική κοινοβουλευτική απόφαση. Είπε ότι ο τουρκικός λαός είναι περήφανος για το παρελθόν του «και δεν υπάρχει κανένα γεγονός του παρελθόντος που θα μπορεί να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι από ντροπή».

Το ψήφισμα που έχει ξεσηκώσει την οργή της Τουρκίας υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Μπούντεσταγκ. Επικυρώθηκε σχεδόν ομόφωνα με ανάταση της χειρός -υπήρξε μία αποχή και μία ψήφος κατά.

Πέραν της αναγνώρισης της γενοκτονίας αναγνωρίζεται και ο «άδοξος» ρόλος του τότε Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Η Τουρκία προειδοποιούσε επί μέρες πριν την ψηφοφορία με συνέπειες«παίζοντας» πλέον και το χαρτί της συμφωνίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό (στο παράλληλο παιχνίδι απειλών για τη βίζα).

Ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε χαρακτηρίσει το ψήφισμα «γελοίο» λέγοντας ότι θα δοκιμάσει τις διμερείς σχέσεις, ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στην καγκελάριο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ότι το ψήφισμα θα «βλάψει» τις διμερείς σχέσεις.

Διά στόματος αξιωματούχων υπήρξε σειρά προειδοποιήσεων για διπλωματική κρίση, αλλά και για απόσυρση του Τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία εάν δεν έκανε πίσω η Μπούντεσταγκ -όπως το 2015 όταν ανάλογο ψήφισμα αποσύρθηκε στο παρά πέντε.

Πέρυσι η Τουρκία ανακάλεσε προσωρινά τους πρεσβευτές της στην Βιέννη και το Βατικανό εξαιτίας του Αρμενικού.

Στην πρώτη της αντίδραση μετά την ψηφοφορία η Άγκυρα έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις διά στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Γιασίν Ακτάι. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση προετοιμάζει δήλωση-απάντηση.

Τον περασμένο Φεβρουαρίο, καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν για την κρίσιμη σύνοδο με την Τουρκία, οι Γερμανοί Πράσινοι συμφώνησαν να ανακαλέσουν το ψήφισμα που προώθησαν πρώτοι οι ίδιοι για την αρμενική γενοκτονία  λαμβάνονας σε αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις από τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού ότι θα καταρτίσουν κοινό ψήφισμα.

Η σημερινή υπερψήφιση έρχεται εν μέσω της ήδη υπάρχουσας έντασης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως προς τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, κάτι που η Άγκυρα συνδέεει άρρηκτα με την «επιβίωση» της συμφωνίας με το Προσφυγικό την οποία διαπραγματεύτηκε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το ψήφισμα δεν θα αποδειχθεί η «ταφόπλακα» της συμφωνίας, η οποία ήδη ακροβατεί με την «καρατόμηση» του Αχμέτ Νταβούτογλου, τις κορόνες Ερντογάν επί παντός και την αμφισβήτηση εκ μέρους του ορισμένων όρων της συμφωνίας.

Αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ισχυρό συμφέρον να λειτουργήσει η συμφωνία και παρά τις όποιες πρόσκαιρες διπλωματικές τριβές λόγω του ψηφίσματος δεν θα αφήσει τελικά τη συμφωνία να νεκρώσει.

Πριν την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ αρκετοί βουλευτές υπογράμμισαν ότι το ψήφισμα δεν στρέφεται κατά της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, αλλά ζητούμενο είναι να δοθεί ώθηση σε προσπάθειες συμβιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αμερνίας.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ αναγνώρισε ότι η επεξεργασία ιστορικών γεγονότων μπορεί να είναι οδυνηρή.

«Όμως έχουμε επίσης δει ότι μία ειλικρινής και με αυτοκριτική διάθεση αποτίμηση του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα είναι προαπαιτούμενο για κατανόηση, συμφιλίωση και συνεργασία» σημείωσε για να προσθέσει ότι «η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας δεν είναι υπεύθυνη γι' αυτό που συνέβη πριν 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει γι' αυτό σήμερα».

Επέκρινε επίσης τις δολοφονικές απειλές που υπήρξαν εναντίον κυρίως βουλευτών τουρκικής καταγωγής.

Πέραν του ότι θέτει σε δοκιμασία τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, αλλά και τη συμφωνία για το Προσφυγικό, το ψήφισμα ενδέχεται επίσης να προκαλέσει ένταση με την τουρκική κοινότητα των 3,5 εκατομμυρίων της Γερμανίας. Περισσότεροι από 1.000 Τούρκοι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά του ψηφίσματος.
απο τι in.gr
της Ευαγγελίας Μπίφη

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η ατακα του αρκά...

Η πριγκίπισσα του Φίλη και τα Βασιλόπουλα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ



ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επί Φίλη η προσφώνηση των παιδιών σαν «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο» !

«Συμβόλαιο Τιμής» αλλά και «Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» στις προτάσεις της Επιτροπής Λιάκου



Ο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» εισάγεται στα σχολεία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως δηλώνει ότι φιλοδοξεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. 

Όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κώδικας προβλέπει και τη θέσπιση «Συμβολαίου Τιμής» που θα πρέπει να υπογράφουν τα παιδιά στο σχολείο!

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς για τα παιδιά Α’ – Γ΄ Δημοτικού και οι ίδιοι οι μαθητές για τις μεγαλύτερες τάξεις θα υπογράφουν ένα «Συμβόλαιο» στο οποίο θα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δίνω τον λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, και δεν επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο αλλά θα τον υπερασπισθώ από επιθέσεις». 

Και ενώ μπορεί να πει κανείς ότι είναι όλα καλά μέχρι εδώ, στον Κώδικα επισημαίνεται σαφώς, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», ότι ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν -και βεβαίως να προσφωνούν- τα παιδιά τους σαν «πριγκίπισσες» και «βασιλόπουλα»! 

Στον «Παιδαγωγικό Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» αναφέρεται επίσης ότι «είναι ντροπή και γελοίο να κάνεις επίδειξη ότι έχεις χρήματα και πράγματα, όταν άλλα παιδάκια στερούνται και υποφέρουν» σε μια επίδειξη υποχρεωτικής «πολιτικής ορθότητας» η κατ’ άλλους «σοσιαλιστικού ρεαλισμού», που χρειάζεται προσοχή για να μην καταλήξει «σουρεαλισμός» στο τέλος.

Ειδικά μάλιστα όταν από την άλλη πλευρά απουσιάζει κάθε αναφορά σε εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και προωθείται η κατάργηση προσευχών, παρελάσεων και άλλων στοιχείων της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα… 
apo to star.gr